Metadon och subutex

Heroin är en opiat.

 

Metadon och Subutex

I Sverige behandlas allt fler heroinmissbrukare med metadon eller buprenorfin. Syftet med behandlingen är att förbättra hälsa, social funktion och att minska dödligheten genom att hindra återfall i missbruk. Men syftet med att

minska dödligheten har inte lyckats och många upplever att dom behöver ta till ett sido missbruk för att orka med tillvaron.

 

190 personer dog förra året på grund av metadon och subutex, medan 154 personer dog i heroinrelaterade dödsfall.

Vissa patienter säljer en del av sin medicin. För den som har underhållsbehandling är det ju alltid en frestelse att lägga undan och sälja för de har ju ett värde på marknaden de här medlen, säger Kerstin Käll, överläkare på beroendekliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.( Information från sveriges radio)

 

Om en missbrukare tar metadon på den illegala marknaden är risken stor för överdos. Det tar mycket längre tid för metadon att gå ur kroppen och i ett missbruk är det svårt att avgöra när man ska ta mer. Själva ruset av metadon går över går över efter ca 6 timmar och man känner sig bara frisk och då vill oftast missbrukaren må bättre och tar mer i det läget riskerar en missbrukare överdosk.

 

När en person får en metadon överdos så är det svårt att behandla personen med motgift. Personen vaknar upp och ser ok ut sedan på grund av den långa halveringstiden hinner inte metadonet gå ur kroppen snabbt nog, när motgiftet slutar verka så slår det till igen och personen behöver mer motgift. i många fall har patienten i denna stund redan lämnat sjukhuset.

 

Om man vill sluta med subutex eller metadon ger detta en mycket längre och smärtsammare avtändning så om man börjar med substitut droger är det mycket svårare att sluta med än Heroin en del missbrukare har en dröm om att bli helt drogfri. Dessa missbrukare bör inte påbörja en substitut behandling

på grund av att det kommer att försvåra för personen att bli helt drogfri.

 

Vill du ha hjälp att bli av med ditt opiat missbruk

Jour tel 0731-533156

METADON OCH SUBUTEX

Denna livslånga medicinering passar inte alla. En del som påbörjat önskar inte fortsätta men är rädda för de obehag som det kan innebära att avbryta en sådan medicinering. Vår abstinens-behandling kan underlätta och många har lyckats och lever drogfria idag. Kontakta oss för mer information tel. 0731-533156

 

Det finns många som kan komma ut ur ett heroin eller opium missbruk genom en medicinfri behandling Här är en berättelse från en missbrukare som har kommit en bra bit.

 

"Jag var barnsoldat och beroende av opium.

Jag kom till Narconon 16 December förra året. Jag började med hasch när jag var 11 år, sedan opium när jag var 15. Min farfar var opiumodlare så när jag var 11 så bytte jag opium mot hasch och när jag var 14år var jag fast på opium. Min far våldsam så jag rymde hemifrån vid den åldern. Jag hamnade mitt i kriget som barnsoldat och fortsatte missbruket och när jag var 17 kom jag till Sverige. Fortsatte sen med hasch, tabletter, andra droger och sen heroin. Som jag gick på i ca 12 år.

 

Detta är min första behandling. Under behandlingen har jag kommit till en punkt där jag mår bra och inte behöver droger mer. Det sköna är att vakna på morgonen och inte längta efter något mer än frukost. Narconon har verkligen gett mig mitt liv tillbaka. Jag har kunnat lära mig att studera och förstå saker och att känna sig klar i huvudet.

 

För två dagar sedan när jag var hemma och i den miljön jag kommer ifrån, märkte jag att jag kan vistas där även om det finns missbrukare i närheten. Jag har kontroll över mig själv och känner inget drogsug eller att jag vill ta droger! Jag känner mig så glad och lycklig över detta.

G.Z"

 

Psykosocial behandling

Här finns mer information om andra droger

Klicka på bilden.

Copyright © All Rights Reserved